آیین رونمایی از کتاب “صد سال ورزش کرمان” روز پنجشنبه ۱۲ اسفند ماه در سالن خواجه نصیرطوسی دانشگاه فرهنگیان کرمان با رعایت تمامی شیوه نامه های بهداشتی برگزار می شود.
به گزارش خبرگزاری ایپنا از کرمان، کامبیز صنعتی فرزند زنده یاد محمد صنعتی مؤلف کتاب “صدسال ورزش کرمان” در نشست خبری آیین رونمایی از این کتاب که با حضور خبرنگاران در محل هتل ایرانگردی کرمان برگزار شد، با اعلام اینکه فکر تدوین کتاب “صد سال ورزش کرمان” چند دهه قبل در ذهن مرحوم پدرم شکل گرفت، گفت: شاید جرقه این کار از زمانی رخ داد که او برای نشان دادن ورزش استان کرمان تصمیم گرفت با دوچرخه با مرحوم علی خان ایرانمنش از کرمان به تهران سفر کنند.
وی به انعکاس این سفر در مطبوعات آن زمان اشاره کرد و افزود: مطبوعات آن روزگار، خبر را به شکل سفری حیرت آور ذکر میکردند؛ چون مسیری با جادههای شوسه و سنگلاخی که آن روزها اتوبوس ها سه روز طی میکردند؛ مرحوم پدرم و همسفرش علی ایرانمنش در شش روز پیمودند.
صنعتی تصریح کرد: از اینکه این سفر چه مصائب و سختیهایی داشت و چگونه آن را به انجام رساندند در کتابهای مختلف، مصاحبههای مختلف است؛ اما این فکر در ذهن مرحوم پدرم نشست که چرا تاریخ ورزش کرمان نباید جایی ثبت شود.
وی خاطرنشان کرد: امروز اگر شما راجع به پهلوان عطایی بخواهید اطلاعاتی داشته باشید، اطلاعات جسته و گریخته و غیرقابل مستند پیدا می کنید که به هیچ عنوان قابلیت استناد ندارد؛ لذا این فکر ماه ها و سال ها در ذهن مرحوم صنعتی بود که در سال ۹۵ به آن جامه عمل پوشاند.
فرزند مرحوم صنعتی با اعلام اینکه بسیاری از دوستان و دلسوزان اعتقاد داشتند این کار ناشدنی است و وی را دلسرد می کردند، بیان داشت: مرحوم صنعتی اعتقاد داشت “به راه بادیه رفتن به از نشستن باطل که گر مراد نیابم به قدر وسع بکوشم.”
صنعتی گفت: مرحوم پدرم کار خود را با مصاحبه ی بیش از ۳۰۰ نفر از پیشکسوتان، مربیان و ورزشکاران دیروز و امروز آغاز کرد؛ هر چند عده ای نیز در این راه با وی همکاری نکردند؛ اما امروز این مجموعه کتاب را به رغم تمامی کمبودها و نواقص، تنها سنگ بنا اولیه در این مسیر بدانید، به امید آنکه در آینده توسط دیگر محققین و پژوهشگران تکمیل شود و غنای بیشتری یابد.
وی تأکید کرد: تلاش بسیاری شد تا کتاب “یکصد سال ورزش کرمان” فارغ از جناح، سلیقه، گروه و باندی خاص نگارش شود و در حقیقت هدف اصلی این بود تا تمامی اهالی ورزش پوشش داده شوند و هیچ ملاحظه کاری روا نگردد؛ پس اهتمام بر آن بود تا تک تک زحمتکشان این ورزش از پیشکسوت تا ورزشکار دیده شود.
صنعتی افزود: وقتی تعدادی محدود، همکاری و همراهی نکردند، متأسفانه تخریب را در دستور کار خویش قرار دادند اما روح جاری و ساری این مجموعه مسیر را هموار تر از قبل کرد.
فرزند زنده یاد محمد صنعتی مؤلف کتاب صدسال ورزش کرمان تصریح کرد: این کتاب شامل اطلاعات ۷۰۵ نفر از پیشکسوتان و ورزشکاران ۴۹ رشته ورزشی و تعدادی از ورزشی نویسان است که استارت کار را در سال ۹۵ با ۳۰۰ نفر شروع کردیم ولی متأسفانه مدتی بعد کار متوقف شد.
کامبیز صنعتی خاطرنشان کرد: سپس یک فراخوان به ورزشکاران و پیشکسوتان زده شد که اطلاعات خود را به صورت مکتوب و با سندیت از مدارک جهانی، آسیایی و ملی به ما بدهند که دوستان بسیار همکاری کردند.
وی بیان کرد: بعد از این مرحله با هیئتها و مسئولان کمیتههای مختلف تماس گرفتیم که از آن زمان به بعد متاسفانه ارسال اطلاعات با مشکلات و گذر زمان صورت می گرفت؛ طوری که ادامه این مسیر تا رسیدن به ۷۰۵ نفر ۳ سال طول کشید.
رئیس سابق هیئت بیلیارد استان کرمان با اذعان به اینکه برخی هیئت ها، ارسال اطلاعات را به دبیر و کمیته آموزش خود واگذار می کردند، یادآور شد: در برخی رشته ها هیچ بحثی نداشتیم و در رشته هایی بحث بر سر عناوین و کسوت افراد بود؛ لذا در بخش فوتبال، حسین تاج الدینی آرشیو تمامی فوتبالیست ها را در اختیار ما قرار داد و پیگیر شد؛ بنابراین بخش فوتبالی کتاب از همه حوزه ها غنی تر است.
صنعتی با بیان برخی مشکلات در تالیف این کتاب بیان کرد: فقط در رشته ورزش های رزمی، نزدیک به ۲۰ هزار ورزشکار سازماندهی شده و بیمه شده داریم که نزدیک به ۱۰ درصد مقام آوری ملی، آسیایی و جهانی دارند و نمی توانستیم نام همه این افراد را منتشر کنیم.
وی ابراز داشت: کتاب ورزش استان برشی از تاریخ صد ساله استان است که در سال ۱۴۰۰ منتشر شد و آمادگی داریم پس از رونمایی از این کتاب و دریافت اطلاعات، جلد دوم آن را نیز چاپ کنیم؛ پس از چاپ آن امیدواریم همگان با افتخار از تاریخ استان صحبت کنند؛ اما در گام ابتدایی تصمیم داریم که این کتاب در اختیار جامعه هدف خود قرار گیرد تا اعتمادسازی شود.
صنعتی با اعلام اینکه این کتاب در چاپ نخست در یکهزار نسخه و هرجلد در یکهزار و ۱۴۰ صفحه بر مبنای خاطره نویسی به رشته تحریر درآمده است، بیان کرد: مقدمه کتاب را حمید نیک نفس یکی از پیشکسوتان حوزه های ورزشی، ادبی و رسانه ای و مدیرعامل سابق باشگاه مس کرمان با تسلط بر گویش کرمانی نوشته و کتاب در ابتدا اطلاعاتی از ورزش های زورخانه ای، فوتبال، بسکتبال، والیبال و کشتی با سابقه دیرین در تاریخ ورزش دیار کریمان ارائه می کند، سپس به ورزش های مدرن ازجمله بیلیارد، هاکی و گلف می پردازد.
این فعال و پیشکسوت ورزشی استان کرمان گفت: همچنین در این کتاب معرفی و قدردانی از مدیران کل ورزش استان از دهه ۳۰ تاکنون انجام شده و در فصل آخر هم اطلاعاتی از ورزشی نویسان کرمان انتشار یافته است.
وی تصریح کرد: هشت پیشکسوت بالای ۸۰ سال استان کرمان که هنوز در قید حیات هستند در این کتاب معرفی شده اند و کار کلی کتاب در سال ۹۵ و عمده مصاحبه ها از چهره های ورزشی استان در دفتر پدرم مرحوم محمد صنعتی انجام می گرفت.
صنعتی گفت: آیین رونمایی از کتاب صد سال ورزش کرمان هم روز پنجشنبه هفته جاری در سالن خواجه نصیرطوسی دانشگاه فرهنگیان کرمان با رعایت تمامی شیوه نامه های بهداشتی و یک سوم ظرفیت سالن برگزار می شود که این مراسم به خاطر شرایط کرونا در پیج اینستاگرام و آپارات هم به صورت مجازی پخش خواهد شد.
وی افزود: ۲۵۰ نفر از بزرگان ورزش استان که نام آنان در کتاب آمده نیز در این مراسم حضور دارند و یک جلد کتاب به این افراد اهدا می شود.
Thursday, 3 July , 2025