به گزارش خبرگزاری ورزش ایران (ایپنا )، طرح پژوهشی خاتمهیافته توسط محمدحسین قربانی «مجری طرح و عضو هیأت علمی پژوهشگاه» با عنوان «ارائه الگوی بهرهبرداری بهینه از سرمایه انسانی دانشی و مشاغل دانشبنیان با رویکرد توسعه کسب و کارهای ورزشی در استان تهران» به عنوان طرح برگزیده این استان، انتخاب و معرفی شد.
بر همین اساس، در طی جلسه اخیر شورای پژوهشی اداره کل با حضور علی جوادی «رئیس اداره»، فریبا محمدی «سرپرست پژوهشگاه»، امیرحسین واعظی «رئیس مرکز مطالعات و پژوهشهای راهبردی وزارت ورزش و جوانان»، حسن کلاشلو «معاون مرکز»، معاونان اداره کل و اعضای شورا، از زحمات قربانی در اجرای این طرح، تقدیر و قدردانی شد.
لازم به ذکر است، این طرح در سال ۱۴۰۲ انجام و در آن، تعداد ۶۲ شغل دانشبنیان ورزشی در استان تهران مورد شناسایی قرار گرفته و این مشاغل در ۱۰ طبقه شغلی دستهبندی شده است. این طبقات شامل: مربیگری، مشاوره رشد و استعدادیابی ورزشی، آموزش ورزش، رویدادهای ورزشی، مهندسی ورزش، طب ورزش، نرمافزار و فناوری ورزشی، مدیریت ورزشی، رسانههای ورزشی و تفریحات ورزشی میباشند.
همچنین از میان این ۶۲ شغل دانشبنیان، مشاغلی از جمله: ناشر ورزشی، متخصص توسعه فرهنگی ورزشی، روزنامهنگار ورزشی، تحلیلگر و مفسر ورزشی، استاد و عضو هیأت علمی به عنوان پنج عنوان شغل دارای کمترین میزان ظرفیت برای اشتغالزایی و مشاغلی شامل: مشاور تغذیه ورزشی، مشاور ارزیابی رشد کودکان، متخصص ورزشی امراض پا، فیزیوتراپ و مربی باشگاه ورزشی به عنوان پنج شغل دارای بالاترین ظرفیت اشتغالزایی، مورد ارزیابی قرار گرفتهاند.
یافتههای این پژوهش نشان میدهد: زمینههای مثبتی همچون: توانایی تربیت نیروی انسانی دانشمحور، حمایتهای نهادی، انگیزه دانشمحوری و ظرفیتهای پایتخت به عنوان زمینهها و پیشرانهای مثبت در جهت توسعه مشاغل و کسب و کارهای دانشبنیان میباشند. متأسفانه علیرغم وجود این پیشرانها، موانعی از جمله: ضعف در سیاستهای حمایتی، فضای کسب و کار نامناسب، شرایط مناسبتتر در خارج از کشور و خلاءهای قانونی در مسیر توسعه مشاغل و کسب و کارهای دانشبنیان ورزشی وجود دارد.
براساس یافتههای این طرح، راهبردهای توسعه مشاغل و کسب و کارهای دانشبنیان ورزشی شامل هفت عامل: ارائه تسهیلات، حمایت از طریق صندوقهای نوآوری و شکوفایی، تشویق و ایجاد انگیزه، تربیت نیروی دانشمحور، بازارسازی، وضع قوانین حمایتی و تقویت حرفهای و صنفی ارائه شده است. این یافتهها میتواند به عنوان یک الگوی جامع و کاربردی جهت بهرهبرداری بهینه از منابع انسانی دانشی و همچنین جهت توسعه مشاغل و کسب و کارهای دانشبنیان ورزشی مورد استفاده قرار گیرد.
- نویسنده : محمد مهدی اسماعیلی رها
Friday, 4 July , 2025